Ανάλυση Σύστασης Σώματος

Τι είναι η Ανάλυση Σύσταση Σώματος;

Η Ανάλυση Σύσταση Σώματος βοηθά να διατηρείται μια υγιή ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό. Όλα στο σώμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο δηλαδή, το λίπος, το νερό, η άλιπη μάζα, ο μυϊκός ιστός και η οστική μάζα.

Γνωρίζοντας την αναλογία του καθενός και καταγράφοντας τις μεταβολές σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσαρμόζεται η διατροφή και η άσκηση με σκοπό τη μακροπρόθεσμη υγεία, τον έλεγχο του σωματικού βάρους και την ευεξία με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους με ασφάλεια και σε πιο σταθερή βάση.

Με τον όρο Ανάλυση Σύστασης Σώματος ή διαφορετικά λιπομέτρηση εννοούμε τη μέθοδο μέτρησης του λίπους σώματος αρχικά και επιπρόσθετα τη μέτρηση μυϊκής μάζας, των υγρών του σώματος (που αποτελείται από νερό και ηλεκτρολύτες) και την εκτίμηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (δηλαδή της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας). Ανάλογα με τη μέθοδο μέτρησης μπορούν να ληφθούν δεδομένα για την οστική μάζα, την άλιπη μάζα, το σπλαχνικό λίπος, την αναλογία μέσης-γοφών και άλλων παραμέτρων όπως είναι η ανάπτυξη των παιδιών με τη βοήθεια καμπυλών ανάπτυξης, δεδομένα και όρια για τους αθλητές, την μεταβολική ηλικία κ.α.  

Πως γίνεται η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση πραγματοποιείται με το ειδικό μηχάνημα λιπομετρητή. Η ακρίβεια της λιπομέτρησης εξαρτάται από την ακρίβεια και τις προδιαγραφές του κάθε μηχανήματος. Υπάρχουν απλοί λιπομετρητές που δίνουν λιγότερα και απλούστερα στοιχεία, υπάρχουν όμως και λιπομετρητές με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης και περισσότερων στοιχείων όπως πχ: το σπλαχνικό λίπος, την μεταβολική ηλικία, τον έλεγχο υδάτωσης, την τμηματική ανάλυση (πολύ χρήσιμη πληροφορία για αθλητές και όχι μόνο) κ.α.

Γιατί είναι απαραίτητη η Ανάλυση Σύστασης Σώματος;

Η ανάλυση σύσταση σώματος δίνει δεδομένα στον ειδικό για την κατάσταση υγείας του οργανισμού που εξετάζεται και αποτελούν μια ένδειξη για το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που πρέπει να ακολουθήσει ο εξεταζόμενος.

Για τη σωστή έκβαση της ανάλυσης σύστασης σώματος πληρούνται προδιαγραφές οι οποίες επισημαίνονται από τον διαιτολόγο και δεν πρέπει να ξεχνά ο εξεταζόμενος. Μερικές βασικές αρχές είναι:

  • Αποχή από γεύμα για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Αποχή από υγρά τουλάχιστον 1 ώρα πριν την εξέταση με καλύτερα αποτελέσματα 3 ώρες πριν.
  • Αποχή από καφεινούχα ροφήματα για τουλάχιστον 3 ώρες (καφές, τσάι, αναψυκτικά, ρόφημα κακάο κ.α.)
  • Αποχή από κατανάλωση αλκοόλ το τελευταίο 24ώρο
  • Αποχή από έντονη φυσική δραστηριότητα το τελευταίο 24ώρο
  • Να μην γίνεται χρήση διουρητικών φαρμάκων και σκευασμάτων διατροφής το τελευταίο 24ώρο
  • Πριν την μέτρηση ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει ουρήσει
  • Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε έμμηνο ρύση. 

Άλλες βασικές αρχές είναι προσοχή σε άτομα με βηματοδότη ή άλλο ενεργό εμφύτευμα στον οργανισμό, στην εγκυμοσύνη, αφαίρεση κοσμημάτων, αξεσουάρ και μεταλλικών αντικειμένων από τον εξεταζόμενο, απομάκρυνση κινητών και η θερμοκρασία του χώρου να είναι στους 18 – 22 οC.

Share
Share: