Ταχίνι: η συμβολή του στην υγεία μας!

ΤΑΧΙΝΙ

Έλενα Περλεπέ – Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Όσοι με επισκέπτεστε στο διαιτολογικό μου γραφείο και έρχεται η στιγμή στης σχεδίασης του προγράμματος της διατροφής, γνωρίζετε καλά πως ένα από τα αγαπημένα μου προϊόντα που σας παροτρύνω να καταναλώνετε είναι το ταχίνι! Οι λόγοι είναι πολλοί… Πάμε να τους μάθουμε…

Η ένταξή του στο καθημερινό διαιτολόγιο προσφέρει πολλά οφέλη, όπως εξάλλου απέδειξε και η ανάλυση και μελέτη των ιδιοτήτων του σουσαμιού και των προϊόντων του από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:

  • Προάγει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και λιγνάνες (σεσημανινόλη και σεσιμανίνη)’

Η περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα και λιγνάνες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

  • Εξυπηρετεί την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τελευταίες μελέτες συνδέουν, υπό προϋποθέσεις, τη δράση των λιγνάνων και με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρης την υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε.

  • Προστατεύει έναντι θρομβώσεων

Οι θρομβώσεις προκαλούνται από την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι σουσαμιού, χάρη στη σύστασή τους, αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση.

  • Αντιμετωπίζει τους πόνους οστεοαρθρίτιδας

Σύμφωνα με μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλά και τον πόνο, σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.

  • Συμβάλλει στη σωστή θρέψη μετά την άσκηση

Το σουσάμι και το ταχίνι, αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Η σύσταση του ταχινιού, λοιπόν, το καθιστά μία πολύ καλή επιλογή μετά από την άσκηση, αφού εξυπηρετεί την ενίσχυση του μυϊκού και οστίτη ιστού.

  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε μαγνήσιο και ασβέστιο, η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιή οστά και δόντια καθώς και σε μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

  • Βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα με συμπτώματα κατάθλιψης και δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food, η συστηματική χορήγηση συστατικών του σουσαμιού, όπως η σησαμόλη, είχε δράση ανάλογη με αυτή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόνων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους πριν την έμμηνο ρύση.

 

Share
Share: