Πώς το κολύμπι μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να αποκτήσεις αντοχή, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων;

 

Όταν σκεφτόμαστε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος , το κολύμπι σίγουρα είναι στην κορυφή αυτής της λίστας σε αντίθεση με το τρέξιμο και το strengthening.

Σύμφωνα με την Stacy Caprio, πρώην προπονήτρια κολύμβησης και εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής του Ερυθρού Σταυρού, «Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε και να αδυνατίσετε ολόκληρο το σώμα σας».  Χρησιμοποιείς τα χέρια και τα πόδια σου για να παραμείνεις στην επιφάνεια και τους μυς της πλάτης σου για να ωθήσεις το σώμα σου. Επιπλέον, εάν έχεις συνηθίσει σε άλλες μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, το κολύμπι μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για το σώμα σου και τον οργανισμό σου.

Πως το κολύμπι μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις το κοιλιακό λίπος;

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που καίει θερμίδες θα σας βοηθήσει να χάσετε λίπος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού. Ωστόσο ορισμένες ασκήσεις κολύμβησης στοχεύουν στον πυρήνα του κοιλιακού λίπους, όπως κλωτσιές – φτερούγισμα (κάτω κοιλιακοί) και κλωτσιές – πεταλούδας (πλάγιοι).

Ένα άλλο μεγάλο όφελος είναι ότι, οι προπονήσεις στο νερό έχουν χαμηλό επίπεδο κραδασμών, οπότε τείνουν να είναι πιο εύκολες για τους γοφούς, τα γόνατα και τα πόδια σας. “Το κολύμπι μπορεί να σας δώσει καρδιαγγειακή και μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς τη βαριά φθορά στο σώμα σας που μπορεί να προκύπτει από μια επίγεια δραστηριότητα όπως το τρέξιμο”, λέει η Caprio.

Πόσο πρέπει να κολυμπάς για να χάσεις βάρος;

Όλα εξαρτώνται από το πόσο έντονη είναι η προπόνηση σας. Κολυμπώντας έντονα για μία ώρα το σώμα σας καίει περίπου 800 θερμίδες, εάν επαναλάβετε αυτή την δραστηριότητα 4 φορές την εβδομάδα μπορείτε να χάσετε από 3-4 κιλά το μήνα (για να χάσετε 1 κιλό θα πρέπει να κάψετε συνολικά 3.500 θερμίδες).

Αν προτιμάτε μια λιγότερο έντονη άσκηση μπορείτε να κολυμπάτε με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά, όπου σε αυτή την περίπτωση το σώμα καίει 250 θερμίδες. Αν το κάνετε αυτό τέσσερις φορές την εβδομάδα σε ένα μήνα, θα χάσετε λίγο περισσότερο από ένα κιλό.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και δεν χάνουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό ακόμη και αν ακολουθούν την ίδια προπόνηση. Ωστόσο εντάσσοντας στην καθημερινή σας ρουτίνα ασκήσεις, όπως το κολύμπι, μπορείτε να φτάσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Εάν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, στοχεύετε να κάνετε μέτριες ή έντονες ασκήσεις, όπως κολύμπι για περίπου μία ώρα την ημέρα.

 

Το παρόν αποτελεί μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου, όπου θα βρείτε αναλυτικό πρόγραμμα κολυμβητικής προπόνησης. Does Swimming for Weight Loss Work? – The Benefits of Swimming (prevention.com)

Share
Share: