Διατροφή στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εκπαίδευση με τα ισοδύναμα

DIABETES

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη πάντα συνδυαστικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που ορίζεται από τον γιατρό και την ενσωμάτωση της άσκησης.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες διαιτητικές συστάσεις, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώσουν ένα αρκετά μεγάλο εύρος τροφών, μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής. *(Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)

Ωστόσο, η ρύθμιση του μεταγευματικού σακχάρου για πολλούς διαβητικούς ανθρώπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο σωστός υπολογισμός για τη δόση των μονάδων ινσουλίνης ή της αντιδιαβητικής αγωγής πολλές φορές προκαλεί πονοκέφαλο, πολλές φορές δεν υπολογίζεται σωστά και ο διαβητικός καταλήγει να κάνει λάθος μονάδες ινσουλίνης με τελικό αποτέλεσμα να μένει πάλι σχετικά αρρύθμιστος ο διαβήτης και να χρειάζεται διόρθωση μονάδων στο επόμενο γεύμα. Μια διαδικασία που και ψυχολογικά επιβαρύνει τους ασθενείς με διαβήτη, υπάρχει έντονα εκνευρισμός και απογοήτευση και τελικά να μην αποδέχεται εύκολα την ασθένεια του.

Για αυτό τον σκοπό, η εκπαίδευση του ασθενούς με τα ισοδύναμα τροφών είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του, ώστε οι τιμές του σακχάρου να είναι πιο ρυθμισμένες και η ζωή του καλύτερη και ποιοτικότερη. Η εκπαίδευση του ασθενούς στα ισοδύναμα τροφών γίνεται με τη βοήθεια του Επιστήμονα Διαιτολόγου – Διατροφολόγου διότι είναι ο κατάλληλος και ο πιο αρμόδιος ώστε να κατανοήσει ο ασθενής του όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας του σχετικά με τη διαχείριση της τροφής.

Η μέτρηση των ισοδυνάμων των υδατανθράκων της τροφής είναι μια μέθοδος που επιτρέπει να υπολογισθεί η δόση της απαιτούμενης ινσουλίνης για την κάλυψη των αναγκών του γεύματος με σημαντική ακρίβεια, ώστε να μειωθεί η διακύμανση του μεταγευματικού σακχάρου. Με αυτό τον τρόπο, περιορίζεται η συχνότητα υπεγλυκαιμικών ή υπογλυκαιμικών επεισοδίων άρα υπάρχει καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος. *(Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)

 

Ποια είναι η μονάδα μέτρησης των υδατανθράκων;

Ως 1 ισοδύναμο έχει οριστεί η ποσότητα της τροφής που περιέχει 15 γρ υδατανθράκων.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που υπολογίζονται;

Είναι τα λεγόμενα μακροθρεπτικά συστατικά και είναι 3 οι κατηγορίες: οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσφέρουν θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό, 1 γρ υδατάνθρακα αποδίδει 4 θερμίδες, 1 γρ πρωτεΐνης 4 θερμίδες και 1 γρ λίπους 9 θερμίδες.

Στη μέτρηση των ισοδυνάμων υπολογίζουμε κυρίως τους υδατάνθρακες ενώ στις πρωτεΐνες υπολογίζεται 1 ισοδύναμο υδατάνθρακα όταν η ποσότητα είναι πάνω από 120 γρ πρωτεΐνης. Σε ότι αφορά τα λίπη, τροφές τύπου fast food, σφολιάτες, πίτες ταψιού πλούσιες σε μαργαρίνες και λίπη, τα τηγανιτά, τα πανέ τηγανιτά ή τρόφιμα πλούσια σε τυριά (σουφλέ ζυμαρικών, πίτσα κλ.) το λίπος υπολογίζεται ω ισοδύναμο υδατανθράκων. *(Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)

 

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι, όταν πρόκειται να υπολογισθεί η ινσουλίνη του γεύματος δεν αθροίζονται τα ισοδύναμα των πρωτεϊνών και των λιπών με εκείνα των υδατανθράκων. *(Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)

 

Για την εκπαίδευση του διαβητικού στα ισοδύναμα των τροφών και πως αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, υπάρχει ειδικό έντυπο φυλλάδιο και διαδικτυακές πληροφορίες με τους πίνακες των τροφών ως μεμονωμένα τρόφιμα αλλά και συνολικά ως γεύματα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ede.gr).

Μόνοι τους οι ασθενείς, μπερδεύονται, δε γνωρίζουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα και χρειάζονται μια σωστή κατεύθυνση. Ο Επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή, για να υπάρξει η σωστή κατεύθυνση και εκπαίδευση στην απλοποίηση της καθημερινότητας τους ασθενούς. Δεν είναι λίγες οι φορές, που έρχονται ήδη κουρασμένοι και απογοητευμένοι στο γραφείο ενός διαιτολόγου και οι ασθενείς θέλουν πιο εύκολες λύσεις, από την ποσότητα γεύματος που πρέπει να καταναλώσουν και είναι κατάλληλες για εκείνον μέχρι και τις μονάδες ινσουλίνης που πρέπει να κάνει στο γεύμα.

Από τη στιγμή λοιπόν, που θα κάνει την εμφάνισή του ο σακχαρώδης διαβήτης, μετά τον διαβητολόγο, σειρά έχει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και μαζί με τον ασθενή συνεργάζονται όλοι μαζί για την βελτίωση της υγείας του.

Σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση από ειδικούς μαζί με αλλαγή στον τρόπο ζωής και την ενσωμάτωση της άσκησης είναι σημαντικά στοιχεία για βελτίωση της ποιότητας της ζωή σου!

Share
Share: