Διατροφικό “boost”  για αρχάριους στο τρέξιμο

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την προετοιμασία μαραθωνίου και με το τρέξιμο για διάφορους λόγους, ένας από αυτούς η βελτίωση της υγείας. Η γνώση της σωστής προπονητικής και της σωστής διατροφής είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και το σώμα σου να προσαρμόζεται πιο εύκολα για μια πιο βέλτιστη φυσική κατάσταση.

Η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών καθώς και η τακτική άσκηση είναι κάτι που θα πρέπει να βάλεις προτεραιότητα, ώστε να αισθάνεσαι καλύτερα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά το τέλος αυτής.

Ας δούμε μαζί πως θα κάνεις διατροφικό «boost»  για τις προπονήσεις

  • Ξεκίνα από τη σωστή ενυδάτωση!

Με πρώτο και βασικό το νερό το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως:

  • Για τη θερμορύθμιση
  • Βασικό θρεπτικό συστατικό
  • Μεταφορέας θρεπτικών συστατικών
  • Βασικό συστατικό του αίματος

Κατανάλωσε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα ημερησίως νερό καθώς υπολογίζεται η πρόσληψή του και από άλλα υγρά που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου.

  • Επέλεξε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και κάνε πολύχρωμο το πιάτο σου!

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικά στην καθημερινότητα σου καθώς διαθέτουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα και όχι μόνο, που χρειάζεσαι στην προπόνηση σου..

Πρόσθεσε φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος για να πάρεις μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

  • Κατανάλωσε από όλες τις ομάδες τροφίμων με ποικιλία-μέτρο-ισορροπία!

Μην αποκλείεις ομάδες τροφίμων και τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό αλλά και για την αθλητική σου βελτίωση. Εφάρμοσε το τρίπτυχο «ποικιλία-μέτρο-ισορροπία» και μην αμελείς γεύματα επειδή δε σου αρέσουν αλλά ούτε να υπερκαταναλώσεις κάποια συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων.

  • Δώσε βαρύτητα στα γεύματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά προπόνησης γεύματα!

Τα γεύματα που αφορούν την προπόνηση είναι πολύ σημαντικά καθώς συμπληρώνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να βγάλεις εις πέρας την προπόνηση και να επωφελείται η φυσική σου κατάσταση.

  • Προγραμμάτισε τα γεύματα σου!

Ο προγραμματισμός των γευμάτων σου θα σε βοηθήσει να διαχειριστεί το σώμα σου σωστά και με ασφάλεια τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας που χρειάζεσαι και η προπόνηση σου θα «πιάνει τόπο» . Εφάρμοσε συχνά γεύματα, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης, ώστε να αποφύγεις υπερκόπωση, τραυματισμούς, εξάντληση και άλλα συμπτώματα.

Μην ξεχνάς!

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι για τη βελτίωση της αθλητικής σου απόδοσης και φυσικής κατάστασης του σώματος σου. Πρέπει να του δίνεις τη σωστή «βενζίνη» μέσω της τροφής για να πετύχεις το διατροφικό «boostαρισμα» και μην επιλέγεις άλλες μεθόδους για να το πετύχεις τον στόχο σου.

Ο Επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σε βοηθήσει να πετύχεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι τόσο στο σώμα σου όσο και να βελτιώσεις την αθλητική σου απόδοση.

Share
Share: