Σπατάλη τροφίμων (Food Waste) και πως μπορείς να τη μειώσεις!

Έλενα Περλεπέ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Τι είναι η Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste);

Ο όρος αναφέρεται στην απόρριψη των τροφίμων που προκύπτει από αποφάσεις κι ενέργειες τόσο από εταιρείες που παρέχουν φαγητό για τον καταναλωτή και τους λιανοπωλητές, όσο κι από ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο. Σπατάλη τροφίμων μπορεί να γίνεται με: 

  • Τα φρέσκα προϊόντα που αποκλίνουν από αυτό που θεωρείται βέλτιστο, για παράδειγμα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα, συχνά, αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια των εργασιών διαλογής.
  • Τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή “best before” απορρίπτονται συχνά από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.
  • Μεγάλες ποσότητες υγιεινών βρώσιμων τροφίμων, συχνά, είτε δε χρησιμοποιούνται ή παραμένουν και απορρίπτονται από οικιακές κουζίνες και χώρους εστίασης.

 

Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste) και πλανήτης

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, οργανισμοί και θεσμοί φαίνεται να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ζήτημα της αλόγιστης σπατάλης τροφών, ενώ παράλληλα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Και παρά τον παραπάνω αριθμό, αλλά και το γεγονός ότι ο πλανήτης παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει κάθε έναν από εμάς, σχεδόν το 1/3 του συνόλου των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο, σπαταλιέται ή χάνεται πριν καταναλωθεί.

Επίσης, συμβάλλει και στην κλιματική αλλαγή. Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες πηγών ενέργειας και πόρων τόσο για την παραγωγή αλλά και την συντήρηση των τροφίμων, και στο τέλος για να απορριφθεί η μισή σχεδόν ποσότητα τροφίμων που παράγεται.

Το ήξερες;

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι οι ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον όταν αποσυντίθενται τα τρόφιμα που έχουμε απορρίψει!

 

 

Τι σημαίνει Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste) για τον πλανήτη τελικά;

 

 

Μετάφραση και προσαρμογή από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food  and Agriculture Organization of the United Nations FAO).

 

Τι μπορείς να κάνεις;

 

  • Οργανώσου!

Άνοιξε τα ντουλάπια της κουζίνας σου και δες τι έχεις αποθηκεύσει και δεν έχεις αξιοποιήσει. Βάλε προτεραιότητα στα τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα και φτιάξε κάτι που έχεις στη διάθεσή σου με τα υλικά που διαθέτεις! Όσοι με επισκέπτεστε στο διαιτολογικό μου γραφείο, ξέρετε πολύ καλά ότι δίνω σημασία σε αυτό και σας λέω να έρθετε με λίστα!

 

  • Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας σου!

Μαζί με τα τρόφιμα που διαθέτεις ήδη, κι ίσως με κάποια που θα κάνεις έξτρα, μαγείρεψε με ό,τι έχεις για όλη την εβδομάδα.

 

  • Έλεγξε τις ποσότητες μαγειρέματος!

Προσπάθησε να μαγειρέψεις τόσο όσο χρειάζεται κι όχι αρκετά παραπάνω ποσότητες που θα σου περισσέψουν.

 

  • Σου περίσσεψε φαγητό, τι το κάνεις;

Ανάλογα το φαγητό που σου περίσσεψε μπορείς κάποιες ομάδες τροφίμων να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ή να δημιουργήσεις/συμπληρώσεις άλλο φαγητό.

 

  • Οργάνωσε τη λίστα με τα ψώνια σου!

Πήγαινε με οργανωμένη λίστα με τα τρόφιμα που σου λείπουν κι αγόρασε όσα χρειάζεσαι για την εβδομάδα σου.

 

  • Τι κάνεις με τις προφορές που βρίσκεις;

Θα σου πω ότι κάνω κι εγώ! Αγόρασε τρόφιμα που βρίσκεις σε προσφορά, αρκεί να μην είναι ευπαθή. Προτίμησε προϊόντα προσφοράς που αφορούν την αποθήκευση στο ντουλάπι ή στην κατάψυξη και σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για εσένα, αξιοποιείς το τρόφιμο. Το κάνω κι εγώ πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας.

 

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της σπατάλης του νερού και των τροφίμων και να μη τα θεωρούμε δεδομένα για τη ζωή μας, καθώς με όλα αυτά που γίνονται στην εποχή μας δεν είναι, ούτε σημαίνει ότι θα έχουμε πάντα απεριόριστη προσβασιμότητα. Όλοι μπορούμε να βάλουμε το δακτυλικό μας αποτύπωμα για έναν καλύτερο πλανήτη στον οποίο ζούμε, ήδη το κάνω κι εγώ εδώ και χρόνια!

Share
Share: